Sivut

keskiviikko 22. syyskuuta 2010

Laskuongelma

Eli siis työn keskiosassa on 84 silmukkaa, ja 30 silmukkaa pitäisi kaventaa tasaisin välein.

En vain osaa noita laskuja :'( Kertokaa sitten, miten laskitte, että ensi kerralla osaan.....
 
Ei varmaan muutenkaan kannattaisi väsyneenä yrittää mitään. Neule lensi kaarella hukkaan ja (lähes) syytön poikaystävä sai haukut. Että näin meillä tänään.....

Edit:

Ohje: Kavenna tasaisin välein 30 silmukkaa sileän neuleen osuudella (jossa siis on 86 silmukkaa, ei 84 kuten illalla väitin..)

Pääsin tulokseen, että kavennukset tehdään 2,8s:n välein. Välillä siis tulee kaventaa 2s:n ja välillä 3s:n välein. Mistä sitten tietää, kuinka monesti mitäkin. Yhtälönratkaisua! 

Jos 2s:n kavennuskertoja on x kpl, ja 3s:n y kpl, yhteensä 2x+3y=86 (kaikki silmukat yhteensä. Kaiken kaikkiaan kavennuksia on x+y=30. 

Laskusta saadaan tässä tapauksessa x=6 ja y=24 (=joka 5. kavennus on x ja kaikki muut y). 

Eli näin: *Neulo 1o, 2 o yhteen x 4 (=joka 3. s kaventuu pois), 2o yhteen x1 (=joka 2. silmukka kavetuu)* Tätä toistetaan 6 kertaa (=30 kavennusta).

(Toivottavasti joku muukin hyötyy tästä joskus...)4 kommenttia :

 1. Siis tapahtuuko tämä kavennus yhdellä kerroksella vai useamman kerroksen aikana?

  VastaaPoista
 2. Jos se tapahtuu yhden kerroksen aikana, jakaisin tuon 84 silmukkaa pienempiin pätkiin. Eli puolet siitä on 42s ja puolet 30s:sta on 15s. Ja taas puoliksi eli 21s ja 7s (seuraavassa pätkässä 8s kun ei mene tasan). Jotenkin noin sen siis tekisin, helpompi laskea pienpiä silmukkamääriä. Saishan tuon 84s/30s jaettua suht helposti vaikka viiteenkin osaan...

  Auttoikohan tämä yhtään? :)

  VastaaPoista
 3. Yhdellä kerroksella tapahtuu, juu.
  Nzqu, kiitos vinkistä, pitääpä nyt "virkeillä" aivoilla yrittää :)

  VastaaPoista
 4. No sinähän osasit laskea ja järkeillä sen pidemmälle ja järkevämmin kuin minä! :) Tässä vaiheessa tekee mieli sanoa, että on niistä matematiikantunneista sittenkin jotain hyötyä, vaikkei joskus siltä tuntunutkaan.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi <3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...